Een klasblog maken, hoe begin ik eraan? (atelier door Lotta Van Overstraeten, Katrien Nijs, Wim Van Aert)
Ooit heb ik zelf een klasblog gehad. Deze was zeer goed opgebouwd om efficiënt mee te werken. Daar hield ik van. Het was een plezier om eraan te werken, ik was fier op het resultaat. Ook de kleuters waren blij met hun verhalen en hoofdje op het grote internet. Ook ouders en grootouders keken geregeld naar onze klasblog.
Tot op een mooie 1 septemberdag we het nieuws kregen: de blog gaat veranderd worden. Geen probleem, dacht ik. We doen gewoon ijverig verder. Tot ik merkte dat het schrijven en foto’s uploaden vrrrreselijk lang duurde. Een maand hield ik het nog vol. Toen ben ik ermee gestopt. Helaas, maar ook opgelucht…
3 jaar later besloot ik de workshop “Hoe maak ik een klasblog” te volgen op de Freinettweedaagse in Gent. Misschien kreeg ik daar wel tips voor een nieuwe, goede en efficiënte klasblog.
Jammer genoeg was ik de enige kleuterjuf die deelnam aan de workshop. Dus kon geen tips & tricks uitwisselen specifiek voor in de kleuterklas. Maar ik kreeg wel de professionele uitleg van Katrien, Lotta en Wim. Het zag er goed uit, zeer goed! Zeker toen ik hun klasblogs zag. Toen dacht ik: dit wil ik ook maken!
Er waren veel mensen die net zoals ik complete beginners waren, dus al gauw werd het atelier op onze maat aangepast en konden we via de beamer stap voor stap volgen hoe een blog op te bouwen in WordPress.
Er zaten veel leerkrachten in het lokaal die meteen mee aan de slag gingen met de opbouw van een klasblog. Stapje per stapje overliepen we de opmaak, thema’s, categorieën, pagina’s, tags, … Ja, ik ben een beginner, maar het lukt wel. Het is even goed opletten en goed weten wat er juist allemaal aangeduid kan of moet worden.
Voor ik het goed en wel besefte was de tijd voorbij. Met een ‘vol’ hoofd verliet ik het lokaal. Ik moet nog een foto trekken. Ik moet nog een kleur kiezen. Ik moet nog de opmaak aanpassen. Ik moet nog een pagina bijvoegen. Oh ja de tags niet vergeten… Maar wel met het idee, daar moet ik mee aan de slag!
Om het hoofd af te koelen stond er een ijsjeskraam buiten op het plein. Een foodtruck met vele smaken en toppings. Vanille of straciatella? Citroen of pistache? Speculaas of chocoladestukjes? Nootjes of M&M’s? Wat een leuke en lekkere verrassing. Bedankt meneer Freinet.
Over enkele dagen is het 1 september. Dan begin ik eraan.