Programma freinetcongres 2021

maandag 23 en dinsdag 24 augustus

De affiche

Freinet BeWeegt

Freinetonderwijs brengt altijd iets teweeg. Of dat zou toch de bedoeling moeten zijn. Kiezen wij met ons ervaringsgericht onderwijs nog voor echte emancipatie en engagement? Maken we vrije en kritische burgers van onze leerlingen? In een sterk gepolariseerde maatschappij waar de meesten kiezen voor een neoliberale visie op onderwijs, moeten wij tegengewicht blijven geven. Freinet wil politiek wegen en mensen doen bewegen. Ook jij kan daar in jouw klas of op jouw school een klein maar dapper begin mee maken. Pedagogische vernieuwing is element van maatschappijvernieuwing.

We vragen ons ook af of we nog inspireren en motiveren. Komen we voldoende tot creatie? Brengen we kinderen nog voldoende in beweging en vervoering? Welke plaats heeft cultuuronderwijs en in welke mate raken we zelf nog cultureel geprikkeld nu alles stilgelegen heeft?

Tenslotte mag het ook letterlijk over bewegen gaan. Is er voldoende aandacht voor motorische en lichamelijke ontwikkeling van onze leerlingen? Trekken we er nog voldoende op uit en zijn we ons bewust van het leren buiten de schoolmuren?

Dat zijn de drie denkpistes die vanuit ons centraal thema ontstaan zijn om als basis te dienen voor ons Freinetcongres.

Dit vindt dit jaar plaats op maandag 23 en dinsdag 24 augustus 2021 in Gent. We zullen dit jaar gebruik maken van verschillende locaties in de buurt van station Dampoort: een gezellig kader voor ontmoeting en inspiratie, in plaats van één grote locatie. Je kan makkelijk verplaatsen tussen de verschillende plekken. Je kan voor twee dagen inschrijven of één dagje komen mee volgen. Beide dagen starten om 9u30 en eindigen om 17u.

Er is momenteel nog geen volledig afgewerkt programma beschikbaar.

Rond het thema 'Freinet beweegt' voorzien we over de twee dagen een boekvoorstelling, minstens vijf gepassioneerde sprekers, een heuse dansvoorstelling (o.v.) en tal van workshops voor freinetwerkers uit kleuter- lager en secundair onderwijs. Inspirerend voor je concrete klaspraktijk of bijdragend aan je ideeëngoed als freinetwerker in het algemeen. Zowel inhoudelijk als qua werkvorm, bieden we heel wat variatie.

Belangrijk: je schrijft eerst in en maakt pas binnen enkele weken je keuze, wanneer het programma vervolledigd werd.

Zo zullen we o.m. nadenken over correspondentie, onderwijsvernieuwing, wereldonderzoek, illustratietechnieken, burgerschap, media, leesonderwijs, buurtwandelingen, cultuurbeschouwing, leesonderwijs, …. Bevestigde sprekers zijn Gerhard Jäger (ABC-huis), Roger Standaert (onderwijsexpert), Orhan Agirdag (docent pedagogische wetenschappen) en Luc Heyerick (medeoprichter van een dozijn freinetscholen in basis- en secundair onderwijs)

Om de uitwisseling en interactie levendig te kunnen houden, willen we het aantal deelnemers per workshop beperken tot 20, met uitzondering van enkele sprekers voor wie een pubiek van 50 haalbaar is.

Praktisch

Het freinetcongres is volzet en de inschrijvingen zijn afgesloten. Je kan het inschrijvingsformulier hieronder nog wel invullen, dan kom je op de wachtlijst.

Inschrijven kan per dag (40€). Twee dagen kosten je dan 80€. Ben je lid van de Vlaams-Nederlandse Vereniging voor Freinetpedagogie (dus niet de Freinetbeweging) dan betaal je respectievelijk 35 en 70€. Koffie, drankjes en broodje over de middag hoef je niet apart te betalen. Dat is inbegrepen in jouw inschrijvingsgeld. Vergeet bij je overschrijving niet je naam te vermelden!

Annulatievoorwaarden: het congres wordt georganiseerd door vrijwilligers. We houden het dus graag eenvoudig: we doen GEEN terugbetalingen van mensen die hun inschrijving annuleren. We voorzien ook geen bestelbonnen of facturen, enkel een betalingsbewijs.

Tip: betaal je deelname pas nadat je het programma hebt gezien.


Gelezen en goedgekeurd?
Dan kan je je nu .

Groeten en graag tot deze zomer!

De freinetbeweging