Programma freinetcongres 2023

donderdag 24 en vrijdag 25 augustus

De affiche

Hart Verzet

Op deze tweedaagse bijeenkomst stellen we engagement en verzet centraal.

Hoe plegen we verzet – met een hart? Ons hart klopt voor onze kinderen, onze jongeren, onze job. Wij blijven gaan voor elk kind, elke leerling, elke jongere. Als hun welzijn en hun leren bedreigd worden, gaan wij in verzet. De huidige politieke cultuur raast als een georkestreerde lawine over het huidige samenlevings- en onderwijslandschap. Onze beleidsmakers neigen steeds meer naar rechts, vergroten de sociale ongelijkheid, minachten cultuur en zorg, laten onderwijs in de kou staan.

We willen dissident zijn maar willen onze leerlingen niet aan de zijlijn laten staan. Daarvoor is ons engagement en onze bekommernis om onze doelgroep te groot. Hoe gaan we op een hartelijke manier in verzet? Kunnen we als leerkrachten onze leerlingen emanciperen en finaal dromen dat zij de wereld gaan veranderen, ver-zetten?

In onderwijs werken we hard, met hart en ziel. We missen een ondersteunend onderwijsbeleid bij de uitdagingen waar we mee geconfronteerd worden. Als leerkracht moet je je maar staande houden. Op welke manier kunnen freinetscholen daar als collectief op reageren? Wat maakt Freinet blijvend en hoe kunnen we zijn standpunten en positie verduurzamen? Hoe plegen we verzet – met een hart?

Dat Hart Verzet zal de kern vormen van ons tweejaarlijks congres.

Dat vindt dit jaar plaats op donderdag 24 en vrijdag 25 augustus 2023 in freinetschool Het Tandwiel in Gent. Je kan voor twee dagen inschrijven of één dagje komen mee volgen. Beide dagen starten om 9u00 en eindigen om 17u.

Er is momenteel nog geen volledig afgewerkt programma beschikbaar. Dat zal beschikbaar zijn rond 16 augustus.

Rond het thema voorzien we over de twee dagen een sprekers en workshops voor freinetwerkers uit kleuter- lager en secundair onderwijs. Inspirerend voor je concrete klaspraktijk of bijdragend aan je ideeëngoed als freinetwerker in het algemeen. Zowel inhoudelijk als qua werkvorm, bieden we heel wat variatie.

Belangrijk: je schrijft eerst in en maakt pas in augustus je keuze, wanneer het programma volledig is. Je betaalt ook pas als de workshops bekend zijn.

Om de uitwisseling en interactie levendig te kunnen houden, willen we het aantal deelnemers per workshop beperken tot 20, met uitzondering van enkele sprekers voor wie een publiek van 50 haalbaar is.

Praktisch

Het freinetcongres is volzet en de inschrijvingen zijn afgesloten. Je kan het inschrijvingsformulier hieronder nog wel invullen, dan kom je op de wachtlijst.

Inschrijven kan per dag (40€). Twee dagen kosten je dan 80€. Ben je lid van de Vlaams-Nederlandse Vereniging voor Freinetpedagogie (is niet hetzelfde als de Freinetbeweging) dan betaal je respectievelijk 35 en 70€.

Volg je de freinetopleiding? Dan betaal je slechts de helft. Geef je zelf een workshop of lezing, dan is je deelname gratis.

Koffie, drankjes en broodje over de middag hoef je niet apart te betalen. Dat is inbegrepen in jouw inschrijvingsgeld. Vergeet bij je overschrijving niet je naam te vermelden!

Annuleringsvoorwaarden: het congres wordt georganiseerd door vrijwilligers. We houden het dus graag eenvoudig: we doen GEEN terugbetalingen van mensen die hun inschrijving annuleren. We voorzien ook geen bestelbonnen of facturen, enkel een betalingsbewijs. Mogelijk werkt je school met een dienstfactuur of onkostennota.

Tip: betaal je deelname pas nadat je het programma hebt gezien.

Gelezen en goedgekeurd?
Dan kan je je nu .

Op de facebookpagina van de freinetbeweging vind je een verwijzing naar ons evenement. Je kan er updates volgen, vragen stellen en contacten leggen met andere deelnemers.

Groeten en graag tot deze zomer!

De freinetbeweging