Inschrijven voor module 3 en 4 van de Freinetopleiding kan vanaf nu
Opleiding tot freinetleraar (basis- en secundair onderwijs)
(inschrijven: onderaan deze pagina)
In samenwerking met de freinetbeweging organiseert het Oost-Vlaams Instituut voor Opvoedkundige Wetenschappen (OIOW) voor de derde keer een opleiding voor freinetleerkrachten in basis- en secundair onderwijs vanaf september 2017 tot mei 2020.
Tijdens het schooljaar 2018-2019 worden module 3 en 4 aangeboden.
Module 3: Coöperatief leren en leven
In deze module staat de vorming van de coöperatieve groep (klas) centraal: welke groepsindeling is meest aangewezen, met hoeveel heterogeniteit (jaarklas, graadsklas, ‘classe unique…)? Welke bijdrage levert de coöperatieve groep aan het leren van alle leerlingen: het aandeel van de leerlingen (ook als tutor) naast dat van de leerkracht? Hoe wordt de coöperatieve werking ondersteund door de instituties klasraad, schoolraad, schoolteam, ouderwerkgroepen… (institutionele pedagogie)? Hoe kan op schoolniveau de ouderbetrokkenheid en de samenwerking met de buurt (brede school) ontwikkeld worden? Welk aandeel zien we in de coöperatie van leerkrachten (in schoolteams, in de freinetbeweging, in opleidingsgroepen…) voor hun professionalisering en het opbouwen van meer deskundigheid in freinetpedagogie?
Module 4: Natuurlijk en levend leren
Hoe kunnen we ons onderwijs zo organiseren dat leerlingen eigen onderzoek en proefondervindelijk verkennen kunnen aanwenden om te leren in verschillende domeinen: wereldoriëntatie, wiskunde, cultuur, wetenschappen, techniek, ambachtelijk werk en praktijklessen? Hoe stimuleren we ervaringsgericht werk door het echte leven buiten de klas op te zoeken en door de werkelijkheid in de klas binnen te brengen (‘par la vie, pour la vie’)? Wat betekent natuurlijk leren lezen en rekenen in de freinetklas? En hoe bereiken we een evenwicht tussen het natuurlijk leren met zijn eigen dynamiek en tempo en de maatschappelijke verwachtingen t.a.v. de school (eindtermen, leerplannen, methodes, doorlichting…). Hoe gaan we om met obstakels als vakkensplitsing, verschillende vakleraars en vaste lessenroosters die zich vooral in het SO laten voelen?
Open sessies
Op een beperkt aantal momenten willen we de opleiding open stellen voor alle geïnteresseerden in het thema dat dan aan bod komt. Het betreft dan een lezing met nabespreking en verwerking op zaterdagvoormiddag. In module 3 is een open sessie gepland over Institutionele Pedagogiek (Jeroen Donckers) op 24 november 2018.
Data en locaties van de opleidingsweekends in 2018-2019
De opleidingsactiviteiten zullen op verschillende locaties plaatsvinden, bij voorkeur in de school van één of meerdere cursisten. Het eerste opleidingsweekend van module 3 bestaat uit deelname aan het tweedaags freinetcongres in Gent.
Module 3:
23 en 24 augustus 2018: VIP-school (Het Spectrum), Gent
22 en 23 september 2018: Het Zonnehuis, Mechelen
20 en 21 oktober 2018: De Toverfluit, Hasselt
24 en 25 november 2018: De Vlieger, Gent
Module 4:
26 en 27 januari 2019: De Regenboog, Leuven
23 en 24 februari 2019: Het Tandwiel, Gent
23 en 24 maart 2019: nieuwe freinetschool in Gits (de naam moet nog gekozen worden)
27 en 28 april 2019: Het Perenboompje, Peer
In principe wordt er op zaterdag gewerkt van 9.30u tot 18u en op zondag van 9.30u tot 16u.
Prijs
Het inschrijvingsgeld voor de opleiding bedraagt 100 euro cursusgeld (maaltijden en eventuele overnachtingen niet inbegrepen) per module van 4 weekends. Na overleg met je directie kan het inschrijvingsgeld ook betaald worden met nascholingsgelden van je school.(op rekening van OIOW: BE94 2900 2856 5814)
In de prijs voor module 3 is ook het inschrijvingsgeld voor het freinetcongres inbegrepen. Voor die tweedaagse moet je dus niet apart betalen, maar wel inschrijven en aangeven welke ateliers of workshops je daar wil volgen.
Voor de open sessies op enkele zaterdagvoormiddagen hoef je niet vooraf in te schrijven, maar vragen we een bijdrage van 5 euro.
Duur van de opleiding
De volledige opleiding bevat 6 modules, gespreid over drie schooljaren (start in september 2017, einde in mei 2020). Na elke module ontvangen de deelnemers een attest. Na 4 modules kun je een getuigschrift en na 6 modules een “Diploma Hoger Opvoedkundige Studiën” (DHOS) behalen, dat telkens recht geeft op een weddesupplement.
Inschrijvingen
Je kunt hier online inschrijven. Inschrijvingen voor de opleiding worden verwacht voor 15 juli 2018. Wie nog vragen heeft kan mailen naar luc.heyerick@telenet.be.