Videowerkgroep
Update: Deze werkgroep heeft een actieve kern in Gent en in Leuven en komt meestal bij elkaar aansluitend op een open sessie van de freinetopleiding of gecombineerd met een andere freinet-activiteit. ook op de dag van de coöperatie zijn we actief.
De deelnemers aan de dag van de coöperatie stuurden deze vragen in:
Welke zijn goede fragmenten?
Waarover verzamelen we beeldmateriaal?
Heb een eerste keer samengezeten met deze werkgroep in Gent. Vind het boeiend om filmpjes uit de klaspraktijk te bekijken en bespreken met collega’s
Welke manieren van kiezen en plannen worden er in de kleuterklas gebruikt?
Waar kan ik verder mee helpen binnen deze werkgroep?
Wat kan mijn taak zijn?
————————————————————————-
Bedankt aan alle leerkrachten en kinderen die mij vorig schooljaar in hun klassen ontvingen met mijn camera. Ik mocht er mee werken en genieten en ik heb er zoveel geleerd. Meer dan 60 verschillende klassen heb ik in actie gezien. Nu is het montagewerk begonnen. Het samenbrengen van al die verschillende en gelijkende klaspraktijken levert heel wat inzichten op. Bijvoorbeeld over de kring: ik heb nu een filmpje gemonteerd waar je op een kwartier tijd de kringorganisatie ziet van 10 verschillende klassen… Klinkt interessant, niet? Dat vonden de collega’s op het congres in Grenoble ook.
Een schat aan informatie, inspiratie maar vooral dieper begrip en goesting. Zoveel goesting dat ik besloten heb (en van mijne man mag het) om nu in september nog even ‘klasloos’ te blijven verder te doen met mijn schooltoerisme. Er zijn enkele klassen waar ik vervolgbezoeken plan en er staat nog wat op mijn lijstje…
En natuurlijk ook verdergaan met het verwerken en deelbaar maken van al deze schatten. Dat verwerken wil ik coöperatief doen. Filmen en monteren is de hele tijd keuzes maken, want waar ga je filmen, wat film je, welke fragmenten selecteer je, hoe zet je de verschillende filmfragmenten bij elkaar, … Als ik dit op mijn eentje beslis, dan is het zoals op m’n eentje een boek schrijven: dan spreekt uit de filmpjes vooral mijn visie. Daarom wil ik graag een coöperatieve videoredactiegroep opstarten. Er doen al zeker enkele collega’s mee uit verschillende scholen waar ik gefilmd heb. Ook mensen bij wie ik niet gefilmd heb mogen zich aansluiten bij onze groep. Je kan met of zonder videomateriaal komen meedoen: filmfragmenten selecteren, suggesties doen voor montage, ondertitelen, monteren, … en vooral zelf heel veel bijleren. Want eigenlijk is een namiddagje video’s kijken een compacte manier om op bezoek te gaan bij andere collega’s!
Binnenkort post ik hieronder een lijstje met veelgestelde vragen en antwoorden over deze videogroep. Wie graag wil meedoen kan me alvast een berichtje sturen of hieronder vragen stellen.
2 reacties
Hier enkele veelgestelde vragen met antwoorden.
Stel gerust je eigen (bij)vraagjes hieronder.
————————————————————————
Waar?
Dit is af te spreken met de collega’s die meedoen. Er zijn nu al collega’s uit Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant die gaan meedoen. We kunnen ook regionaal splitsen, bv met de helft van de mensen enkele keren in Leuven afspreken en met de andere helft enkele keren in Gent of nog iets helemaal anders…
————————————————————————
Wanneer?
Op zich is er niets dringends aan. We bespreken met de collega’s die meedoen hoe vaak en op wat voor soort momenten we samenkomen. We kunnen bijvoorbeeld 3 woensdagnamiddagen na elkaar vastleggen. Of we kunnen meer gespreid enkele opleidingsweekends uitkiezen waarvan we de open sessie meevolgen en in de namiddag een leeg klaslokaal zoeken in de school waar de opleiding doorgaat. Combineren met en aansluiten bij andere activiteiten kan interessant zijn. Alles is mogelijk, als we maar overeenkomen 🙂
————————————————————————
Op welke voorwaarden?
Meedoen is niet vrijblijvend. Als je instapt engageer je je om een bepaald aantal keren samen te komen en om afgesproken taken uit te voeren: analyseren, selecteren, ondertitelen, monteren, ondertitels vertalen, … Wees duidelijk in wat je wel en niet ziet zitten, over hoeveel tijd je aan dit project wil geven: dat is fair tegenover de groep.
————————————————————————
Is dit vooral voor wie verstand heeft van monteren?
Nee, je hoeft niet technisch onderlegd te zijn: kennis van monteer- of ondertitelsoftware is geen voorwaarde.
Wie wil kan dit zien als een coöperatieve cursus filmbewerking.
Je kan ook gewoon mee komen nadenken en vergaderen zonder computertechnische taakjes. Want we zullen ook veel bezig zijn met inhoudelijk redactiewerk, vb uitzoeken wat we nog missen, bespreken welke inhouden belangrijk zijn in een filmpje voor een ouderavond / studenten / … enz…
Dit is een werkgroep waar we onze werkafspraken zelf maken: we verdelen de taken volgens kunde en voorkeur.
————————————————————————
Is dit vooral voor ervaren freinetleerkrachten?
Nee, ook startende collega’s zijn welkom om mee te werken en wij geloven in de meerwaarde van een heel diverse groep.
————————————————————————
Is dit vooral voor basisonderwijs?
Tot nu toe is er vooral (maar niet uitsluitend) gefilmd in basisonderwijs en we zouden graag meer video’s verzamelen over secundair en hoger onderwijs.
————————————————————————
Op welke manier gaat deze groep samenwerken met de schrijfgroep die het groene Freinetboek gaat herschrijven?
We weten nog niet hoe en hoeveel, maar beide redactiegroepen gaan elkaar zeker bestuiven en inspireren.
————————————————————————
Ik wil graag de video’s zien maar ik heb geen tijd om mee te komen doen, kan je enkele video’s doorsturen?
Neen. Verzin zelf waarom niet. Wij hebben al een stuk of 5 redenen 🙂
_.”._.”._.”._.”._.”._.”._.”._.”._.”._.”._.”._.”._.”._.”._.”.__.”._.”._.”._.”._.”._._.”._.”._.”._.”._.”._.
Om het op z’n Afrikaans te zeggen: “Seul on va plus vite, ensemble on va plus loin” _.”._.”._.”._.”._.”._.”._.”._.”._.”._.”._.”._.”._.”._.”._.”.__.”._.”._.”._.”._.”._._.”._.”._.”._.”._.”._.
Update: wat een leuke enthousiaste reacties heb ik al binnengekregen.
Brussel: 2 creatievelingen
Gent en zo: 4 actievelingen
Leuven en zo: 8 lievelingen
Turnhout: 1 joker alias superwoman
Je kan er nog bij als je wil: ik wacht nog tot 15 oktober en dan brengen we al deze mensen in contact met elkaar om concreet af te spreken wat we wanneer waar gaan doen…