Werkgroep Alfabetcodegebruikers
In een werkgroep zoeken we niet naar één expert die uitlegt, maar zijn we een groep ervaringsdeskundigen die van elkaar willen leren, ongeacht ons aantal jaren dienst. We durven ons openstellen en laten ons prikkelen. Wat er die dag gebeurt hebben we zelf in handen.
Hieronder lees je wat deze werkgroep van plan is. In aanloop naar de dag van de coöperatie kan iedereen via reacties hieronder concrete afspraken voorstellen, onderzoeksvragen verfijnen, vragen om materiaal mee te brengen enz… Staat jouw onderzoeksvraag er nog niet bij? Post ze in een reactie.
Hoe begeleid schrijven praktisch realiseren? Bekijken van elkaars taalbundels.
Hoe combineer je taalbeschouwing met de alfabetcode? Wat zijn jullie ervaringen met het vervoegen van werkwoorden bij de alfabetcode / tips?
Hoe werken jullie het boek in de praktijk uit? Uitwisselen van informatie, tips en material
Ik denk dat wij met enkelen van de TintelTuin deze werkgroep ondersteunen
Ik heb enkele jaren met de Alfabetcode gewerkt in een school waar niet iedereen ermee werkte. Ik heb wel wat materiaal aangemaakt.
ik wil hier meer over te weten komen
Manieren om info op te zoeken met kleuters, op zoek naar inspiratie onderzoeksbladen
Zijn er nog mensen geïnteresseerd in alfabetcodebijeenkomsten of een platform om materiaal te delen?
5 reacties
Hey
Wij werken bij ons op school ook met de Alfabetcode, enkel voor schrift. Zelf bots ik soms nog op verschillende aspecten. Graag wil ik hier mee over nadenken. Een platform waarop we materialen delen lijkt me wel haalbaar. Wel even vermelden dat ik nog niet veel uitgewerkte materialen heb om te delen…
Groeten,
Anke
Dag Anke,
Misschien toch even de puntjes op de i zetten. (Niet voor niets leren 6-jarigen deze letter eerst schrijven en lezen). 😉
Schrift en AlfabetCode zijn twee verschillende dingen.
Schrift is een aanpak voor handschrift en is ontwikkeld door Ben Hamerling en Astrid Scholten.
De AlfabetCode is een aanpak voor spelling en lezen, bedacht door Erik Moonen. Erik is op zoek gegaan naar een goeie schriftmethode vanwege het belang van een goed handschrift als voorwaarde voor een goeie spelling. Hij kwam uit bij Schrift en beveelt daarom deze handschrift methode aan. Zowel Schrift als de Alfabetcode beogen zoveel mogelijk duidelijkheid en zo weinig mogelijk verwarring omtrent schrijven (grafisch bewustzijn) en spellen (oa foneembewustzijn).
Meer info op alfabetcode.be (‘een snelle rondleiding’) of op donderdag 15 maart om 18u30 in de TintelTuin (tinteltuin.be).
Groeten,
Lore, zoco TintelTuin
Dag Lore, komt er in de toekomst nog eens een rondleiding of deelmoment rond de Alfabetcode bij jullie? Ik contacteerde al een paar keer jullie school voor een bezoekje maar vermoed dat jullie misschien overbevraagd zijn? Een aantal Gentse scholen zijn hier ook vrij recent mee gestart en zijn op zoek naar uitwisseling en input.
Groeten,
Katlyne, PBSOG
Dag Katlyne,
Wij hebben morgen (8 mei) nog veel Alfabetcodebezoekers op school, maar de rest van het schooljaar lukt voor ons niet meer.
Op de tweedaagse in Gent (augustus) komen we wel al samen met een groep Alfabetcodegebruikers. Kunnen jullie daarbij aansluiten? Het is voor ons erg zinvol als alle vragen op voorhand al gebundeld zijn, dat werkt sneller. Zo kunnen we ook inschatten hoeveel tijd we hiervoor kunnen/moeten vrijmaken.
Als er (veel) vraag is kunnen we ook nog voor geïnteresseerden een ‘beginnerscursus’ geven op die dagen.
Er komt volgend schooljaar ook weer een infoavond (was in 2018 op 15 maart) op school.
Groeten,
Lore
Een dringende ‘schriftalfabetcode’ vraag. De cd-rom is niet compatibel met mac. Is er toch geen mogelijkheid om het schrijffont op mijn mac te krijgen (ook op school zijn er enkele macs beschikbaar). Iemand ervaring of de gouden tip?
Groetjes,
Leen