Een nieuwe coöperatieve website in beweging
Hier is hij dan, de coöperatieve Freinetwebsite, waar verschillende mensen op diverse werkdagen in de voorbije periode ideeën voor hebben aangebracht.
In juli 2015 maakten we een eerste concrete aanzet voor deze huidige blog: Saskia, Hilde, Jeroen, Kwinten, Luc, Stephanie, Thidrek, Armand, Katrien, Kristie, Anouk, Brigitte, Getty, Monica, Kathleen brainstormden mee en vonden deze dingen belangrijk:
- een discussieplatform dat gemodereerd wordt door voldoende mensen
- veel visieteksten en veel praktijkvoorbeelden
- coöperatief: veel verschillende freinetwerkers die op een gemakkelijke manier kunnen bijdragen
- overzichtelijk, laagdrempelig en handig doorlinken naar de informatie die je zoekt
- digitale kast: een archief van de freinetbeweging
- digitaal inschrijven voor activiteiten
Op deze werkdag werd de werkgroep communicatie opgestart met als vergaderplek Leuven, in parallel met de werkgroep tweedaagse die in Gent vergadert.
De werkgroep vergaderde vanaf dan en op volgende werkdagen werden ideeën en voortgang afgetoetst.
- In het samen beleven en ervaren van hoe het is, om als freinetleerkracht dagelijks voor de klas te staan, is uitwisseling van grote meerwaarde in het coöperatief leren en groeien als freinetleerkracht. Dat wordt ook een belangrijke functie van de site.
- Daarnaast zijn er vragen zoals vacatures te verspreiden, vragen van mensen naar informatie of contacten met collega’s. Ook daar moet de nieuwe website een antwoord op bieden.
- Er wordt afgesproken dat de website gebruikt wordt bij uitwisselingsactiviteiten en op bestuursvergaderingen, dat er regelmatig over de website gesproken wordt, naar verwezen wordt.
- Er wordt nog eens bezorgdheid geuit dat er steeds voldoende aandacht gaat naar achterliggende visie en niet louter freinettechnieken hapklaar aanbieden.
- Technisch gezien wordt er gekozen voor wordpress, omwille van de degelijkheid, flexibiliteit en de vele mogelijkheden om coöperatief en interactief te werken met een grote groep gebruikers.
Ondertussen legden we een bestand aan van mensen die zin hebben om vanuit hun ervaring een bijdrage te leveren.
Op 27 februari 2016 werd door de Vereniging van Freinetpedagogie op een vergadering in Berchem een startbudget van 150 euro toegezegd om de plannen voor de coöperatieve website te kunnen realiseren.
Met deze beslissing zijn we verder aan de slag gegaan en hebben we de website opgestart.
Hij is nog niet klaar: want het is een coöperatief werk dat zijn waarde juist vindt door de samenwerking van veel verschillende mensen.
Tot slot nog een bedenking in verband met de ingenomen standpunten op de site.
De freinetbeweging is een actieve beweging die elke dag opnieuw waargemaakt wordt in onze klassen. Elke freinetwerker zoekt steeds naar een eigentijdse interpretatie van het gedachtegoed van Freinet. Uiteraard zijn er verschillen in uitvoering en beleving van ieders klas- en schoolpraktijk. Door uitwisseling, samen zoeken en discussiëren leren we van elkaar en groeit onze pedagogie. Ook eigenwijze columns en kritische reacties kunnen hiertoe bijdragen.
Kwinten Keulemans en Katrien Nijs